A motorház alatt

Ha benézünk a dobozba, több érdekességet is felfedezhetünk. A termék tervezésének ás gyártásának a fő szempontjai a könnyű kezelhetőség, biztonságos és megbízható működés mellett a kiemelkedő minőség. Alkatrészek és gyártástechnológia kiválasztásánál a költségcsökkentés helyett a hosszútávú hibamentes működés, és a jó teljesítmény volt az elsődleges cél.

A hatótávolság saját antennájával 30m, a külső antennás változat esetén könnyen elérhető akár 100m hatótávolság is UFL vagy RP-SMA antenna csatlakoztatásával.

A szerkezet agya egy ARM Cortex microcontroller, amely képes ellátni a kiemelkedő titkosításhoz szükséges feladatokat is, a készülék memóriájában több ezer felhasználó és tizezer eseménynapló bejegyzés tárolható. Az idővel lejáró kulcsok helyes kezelése miatt saját óráját szünetmentes akku biztosítja. Opcionális kiegészítővel WiFi hálózatban több vezérlővel együtt kezelhető, Internetről elérhető.
Ezekkel a képességekkel kiemelkedő kategóriájában.

ulockme PCB

Biztonság

Termékünk által működtetett zárvezérlést kizárólag az nyithatja ki akinek jogosultsága van hozzá.

Kiemelkedő bizonságot nyújtunk az otthoni és üzleti felhasználók részére egyaránt. Védelemmel van ellátva a vezeték nélküli kommunikáció, a software megoldások minden rétege, valamint a készüléken tárolt adatok egyaránt.

Más intelligens zár gyártóktól eltérően nem a telefonban gyárilag működő vezeték nélküli biztonságra építünk. Felhő szolgáltatást sem alkalmazunk az azonosítás során. Ehelyett minden üzenetváltást egy titkosított (ECDSA+ECDH+AES) kapszulába csomagolunk. Ezt a megoldást széles körben alkalmazzák több országban azonosítási és titkosítási feladatokra elektronikus személyi azonosító kártyákon. Ezeket a kártyákat mind személy azonosításra (ID card), mind online banki terminálos felhasználóazonosításra is alkalmazzák.

Miért ezt használjuk?

Szakítottunk az intelligens zárak által tipikusan használt megoldásokkal. Nem építünk a sokat bírált a telefonban gyárilag működő vezeték nélküli biztonságra, nem használunk felhő alapú Internet szolgáltatást az azonosítási folyamathoz.

Több cikket olvashattunk nyilvános, közösségi és szakmai fórumokon egyaránt, melyek az okos zárak biztonsági hiányosságairól számolnak be. Ezeknél gyakran jellemző probléma, hogy a telefonban gyárilag működő AES titkosítást alkalmazzák a vezeték nélküli kommunikáció védelmére. Ennél ismert probléma, hogy a beépített titkosításhoz szükséges kulcs-csere eljárások többségénél egy esetleges támadó trükkel megszerezheti a titkosításhoz alkalmazott kódokat. Így nem kell komoly szuperszámítógép sem egy titkosított üzenet visszafejtéséhez.

Másik jellemző kialakítás, hogy felhő alapú szolgáltatás segít a felhasználó azonosítására, ilyenkor a szolgáltatás lehet bármilyen biztonságos a kommunikációt érintően, ez a felépítés mindenképpen problémát okoz a felhasználónak, különféle esetekben különféle képpen. Azoknál az záraknál melyek mindenképpen ellenőrzik a felhasználó hitelességét, azoknál kizárva maradhat egy jogosult felhasználó internet elérés hiányában. Azoknál a megoldásoknál, amelyek a telefonunk internet csatlakozását használva azonosítanak, több esetben a legutolsó állapot alapján elfogadnak egy közben letiltott felhasználót, aki egyszerűen kikapcsolta készülékén az internet csatlakozást.

Az általunk alkalmazott ECC része a titkosításnak, melyet a Német biometrikus útlevélnél 2005-ben mutattak be, valamint az új Német elektronikus személyi igazolványnak, amely 2010-ben mutatkozott be. Ausztria szintén elindította az ECC használatát: az un. “e-card” egy digitális aláírási funkcióval használható azonosításra több különféle bank és egészségbiztosítási rendszernél. Az itt felsoroltakhoz hasonlóan mi is az ECDSA digitális aláírást és az ECDH kulcs-csere eljárást tartjuk biztonságos megoldásnak.

Az alkalmazott Elliptic Curve Cryptography – ECC

Biztonság egyik fő eleme az azonosítás, Elliptic Curve Digital Signature Algorithm – ECDSA digitális aláírás megoldás. Ennek segítségével azonosíthatják egymást a készülékek. Minden vezérlő saját egyedi aláírással rendelkezik, amit a felhasználónak legelső kapcsolódás alkalmával könnydén tud ellenőrizni.

Másik fő összetevő, az AES titkosítás alapjául használt egyedi titkosító kulcs, amely minden kapcsolat esetén cserélődik. Elliptic Curve Diffie Helman – ECDH nyilvános aszimmetrikus kulcs-csere egészíti ki az AES működését.

Csatlakozások, bekötés

Találunk a szerkezeten két relét és két tranzisztoros kapcsoló kimenetet, ezekkel összesen 4 zárat, kaput vagy kapcsolót tudunk külön vezérelni.
Ezekkel bármilyen otthoni kapcsolható elektronikát vezérelhet, elektromos zárakat, garázskaput, motoros kaput, sorompót, világítást, szellőztetőt.

A két relére közvetlen elektromos zárat, garázs kaput, motoros kaput tudunk kötni egyéb áramkör nélkül.
A relé nélküli kapcsoló kimenetekre közvetlen garázskapu vagy motoros kaput köthet.
Világítás kapcsolást külső relé segítségével bármelyik kimenetre köthet. Erre javasolt a Finder relé családja, de a biztonságtechnikai boltokban beszerezhető relépanelek is kiválóan alkalmasak.
Nagyobb teljesítményű világítás vagy szellőztető motor kapcsolására szintén Finder erre a célra gyártott reléit ajánljuk. Egyszerű relépanelek esetén két relépanel egymás után kötésével javasolt az ilyen fogyasztók bekötése.

Találunk egy bemenetet, melyre egyszerű nyomógombot, mozgás érzékelőt, füst érzékelőt, riasztó jelet vagy nyitás érzékelőt köthetünk. A bekötött kapcsoló vagy érzékelő által adott jelet a készülék az esemény naplójában rögzíti, de beállítástól függően automatikusan kimenetet is kapcsolhatunk ezzel. PRO és NET változatoknál az eseményről beállítástól függően értesítést küldhet gazdájának.

Áramszünet esetére egy akku elem biztosít szünetmentes tápellátást az idővel lejáró kulcsokhoz szükséges rendszeridő megtartása érdekében.

A működéshez szükséges tápellátáshoz alkalmazhatja a már meglévő elektromos zárhoz kialakított tápot. Minden alkalmazott 12 vagy 24 voltos AC/DC tápegységről üzemeltetheti a készüléket.

A szerkezetet el van látva jumperekkel ami a gyári állapot visszaállításához vagy újraindításhoz használható.

ulockme bekötési ábra HU